Házi eperlekvár / Homemade and decorated strawberry marmalade

Itt az eperszezon! Idén nagyon jó termésünk lett, annak ellenére, hogy nem is foglalkoztunk az eperágyásokkal. Esszük nyersen, eperturmixot készítek, hetente legalább kétszer sütök epres gyümölcstortát. A piskótához saját tyúkjaink tojásait használom, úgyhogy majdnem minden kéznél van. Mivel a család oda van a lekvárokért minden évben többféle és sok lekvárt teszek el. Idén 29 üveg eperlekvárt főztem be.

The season of strawberry has begun here. This year, due to the good weather, the growth of this type of fruit is outstanding.
We eat it raw, I make milk-shake and I bake strawberry fruit cake at least two times a week. Our family loves jams and marmalades so I made 29 jars of strawberry marmalade.

201505 247Több helyen is láttam a neten mindenféle cuki lekvárdíszítést, a miénk ilyen lett.

I’ve seen some cute decorated jam-jars on the internet so I decided to do it so myself.

201506 006A friss eper előkészítve a lekvárfőzéshez. / Fresh, fruity strawberries prepared for being jam soon.

201505 226Piros, pöttyös anyagból egy kistányért körberajzolva vágtam ki a köröket, amiket az újonnan felfedezett varrógép talpam segítségével szegtem be. Mikor visszahoztuk a szerelőtől a varrógépet, elhatároztam, hogy megismerkedem az összes tartozékával, mert volt amit a sok év során még egyszer sem használtam, csak azért mert nem volt kedvem vagy türelmem kipróbálni, hogy mi mire is való, pedig ezek a speciális varrógéptalpak nagyban megkönnyítik a varrást. Ezzel a fajtával, aminek nem tudom mi a rendes neve, egy lépésben be lehet szegni az anyagszéleket. Eddig meg úgy csináltam, hogy simán végigvarrtam az anyagot, majd cikk-cakk öltéssel végigmentem ugyanazon a részen. Nos, ezt ezek után már egyszerűbben is véghez tudom vinni. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy miért is nem próbáltam ki ezeket előbb. Sokkal egyszerűbb dolgom lett volna sok esetben.

201505 221I cut circles from a red polka dot fabric and hemmed with my newly discovered pressing foot. It was given to my sewing machine but I never used it before. After I got back my sewing machine from the mechanic, I decided to try out all the foots I’ve got. And one of my foots does the hemming. It makes the zig-zag stitch and the normal stitch in one step. Wow, what a discovery! Since I found out what to do with it, I have used it three times. For three different projects.

201505 233Kartonpapírból készítettem a címkéket. Az eper rajza piros csillámos zselés tollal készült.

I even made labels from cardboard. Strawberry=eper in Hungarian. I am really pleased how these cute jars look.

201505 251 A 29 üveg lekvár összesen három polcot foglal el a spájzban. Úgy tervezem, hogy minden fajta lekvárt amit a nyár és ősz során készítek, hasonlóan fogom díszíteni, és minden alkalommal újabb és újabb polcot takarítok le, hogy ilyen szépen elrendezgethessem az üvegeket. Remélem a befőzési szezon végére egy szép, rendezett spájzom lesz, és nem olyan mint ami a lekvárok alatti polcon jelenleg látható. Akkor ez lesz az egyik cél a sok közül, amit kitűzök magamnak a nyárra.

 The 29 jars take place on three shelves, you can see one on this photo. I intend to decorate all the jars of jam I’m going to make during the summer and autumn and everytime clean one more shelf in the larder/pantry. I would like to have a nicely arranged larder at the end of the season of preservation/canning. It seems that I have declared one of my goals for the summer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s