Ribizli és meggy lekvár készült / Redcurrant and sour cherry jam

201506 268 Múlt héten ribizli és meggy lekvárokat főztem be. Néhány piros ribizli bokrunk van, amiről minden évben leszedjük a gyümölcsöt, hogy lekvárt készítsek belőle. Mivel kicsit macerás az előkészítése, minden cseppje kincs, amit süteményekhez, linzerekhez használok fel. Ezért kicsi üvegekbe töltöttem és jól be kell osztani, hogy egész évben kitartson. Ez a kedvencem kicsit savanykás, pikáns íze miatt. A meggyet barátainktól kaptuk, akiknek mi a bőven termő eper feleslegünket adtuk. Last week I was busy with making jam from redcurrant our own and sour cherry we received from a family friend to whom we have given the surplus of our strawberry we didn’t want to use up. 201506 289Három üveggel készült a meggy-ribizli vegyes lekvárból amit a maradék gyümölcsökből főztem, és egy meggyzselé a kimagozott meggyből kifolyt gyümölcsléből. Szuper finom lett mind. A meggylekvár pedig darabos ahogy a család többi tagja szereti. I searched all the smallest jars in the house for redcurrant jam. I made three jars of sour cherry – redcurrant mix from the leftovers and one jar of sour cherry jelly from the fruit juice. The sour cherry jam has fruit pieces in it as the family likes. 201506 184Ribizli előkészítése….nem szeretem meló, de enélkül nincs fincsi lekvár. Preparing the fruit… how I don’t like to do this, but without it no tasty jam. 201506 213201506 222201506 261Díszítés. / Decoration. 201506 263A különböző lekvárokat más-más mintás anyaggal vontam be. I covered each type of jam with different fabric circle. Ribizli=redcurrant, Meggy=sour cherry. 201506 310Ismét a spájzban. / In the larder again.

Advertisements

2 thoughts on “Ribizli és meggy lekvár készült / Redcurrant and sour cherry jam

  1. The jars are so pretty!! I love sour cherry jam and pies,but can’t say I ever had redcurrant berries. Do you have to pit them like cherries?

    • Redcurrant berries have very small seeds we don’t like in the jam so first I make the redcurrant pulpy with a blender then filter the pulp to separate the seeds. It is very time-consuming but the jam is piquant and sourish not sweet, my favourite. It is also suitable for meat dishes but I mostly use it for cakes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s